Publicaciones

 
El Trivial: una herramienta para dinamizar el aprendizaje   (518kb)  Formato:  pdf   |    5 de julio de 2023
Comunicación presentada al XII Congreso CIDUI 2023 bajo el lema "Mejora de las experiencias de aprendizaje: transformación y retos" que tuvo lugar en Lleida los días 4, 5 y 6 de julio de 2023. Este trabajo presenta un estudio sobre la opinión y la satisfacción de estudiantes y profesorado después de utilizar la herramienta Trivial en sus procesos de enseñanza y aprendizaje. Esta herramienta ha sido creada por la unidad de Apoyo y Asesoramiento a la Actividad Docente (SAAD).
 
Este documento recoge los datos obtenidos, de manera anónima por parte de profesorado de la UdL, a través de un formulario para saber su opinión y el nivel de satisfacción en el uso del Campus Virtual.
 
Este documento recoge los datos obtenidos, de manera anónima por parte de profesorado de la UdL, a través de un formulario para saber su opinión y el nivel de satisfacción en el uso del Campus Virtual.
 
Este documento recoge los datos obtenidos, de manera anónima por parte de profesorado de la UdL, a través de un formulario para saber el uso y satisfacción en cuanto a las herramientas interactivas para la docencia desarrolladas por el SAAD.
 
Comunicación presentada en el XI Congreso CIDUI 2020+1 bajo el lema "Más allá de las competencias: nuevos retos en la sociedad digital" que tuvo lugar virtualmente los días 29, 30 de junio, 1 y 2 de julio de 2021. Este trabajo presenta un estudio del uso y la satisfacción de la herramienta "Cloudtagger" creada por la unidad de Apoyo y Asesoramiento a la Actividad Docente (SAAD). Esta herramienta permite que los participantes compartan ideas y conocimientos construyendo nubes de palabras.
 
Dadas las circunstancias excepcionales que la docencia universitaria en general, y la UdL en particular, hemos vivido este año, desde la unidad Suport i Assessorament a l’Activitat Docent hemos querido hacer una recopilación cuantitativa del impacto que ha supuesto toda esta situación, tanto en referencia al uso de las herramientas TIC como al volumen de consultas que hemos recibido en la unidad.
 
Este trabajo se ha realizado en el marco de unas prácticas curriculares para el Máster en Tecnología Educativa: e-Learning y Gestión del Conocimiento de la Universidad de Lleida. El proyecto se ha llevado a cabo en el curso escolar 2019-2020.
 
Informe sobre uso y satisfacción de las herramientas del Campus Virtual (curso 2018-2019)   (490 KB)  Format:  pdf   |    11 de julio de 2019
Este documento recoge los datos obtenidos, de manera anónima por parte de profesorado de la UdL, a través de un formulario, para saber su opinión y el nivel de satisfacción en el uso del Campus Virtual.
 
Comunicació presentada al XXI Congreso Internacional EDUTEC 2018, sota el lema EDUcación con TECnología: un compromiso social que va tenir lloc a la Universitat de Lleida els dies 24, 25 i 26 d'octubre de 2018. L'article fa una anàlisis comparativa de l'ús de les eines de comunicació del campus virtual de la universitat de Lleida (UdL). Es presenten estadístiques d'ús dels últims tres cursos acadèmics i els resultats d'un qüestionari contestat per 73 docents de la UdL (Actes completes).
 
El 'Quality_Form' una herramienta para evaluar la calidad de la docencia virtual   (148 KB)  Format:  pdf   |    9 de novembre de 2017
Comunicació presentada al XX Congreso Internacional EDUTEC 2017, Investigación, Innovación y Tecnologías, la triada para transformar los procesos formativos, que va tenir lloc a la Universidad de Santiago de Chile, els dies 8, 9 i 10 de novembre de 2017. L'article presenta l'eina "Quality_Form", creada per la unitat de Suport i Assessorament a l'Activitat Docent (SAAD), que permet portar a terme una revisió i avaluació de la qualitat de la docència virtual.
 
Creación e integración de una herramienta en el LMS Sakai utilizando el estándar IMS-LTI   (253 KB)  Format:  pdf   |    9 de novembre de 2016
Comunicació presentada al XIX Congreso Internacional EDUTEC 2016: Tecnología, innovación e investigación en los procesos de enseñanza-aprendizaje, que va tenir lloc els dies 9, 10 i 11 de novembre de 2016. La proposta recull les fases de creació i disseny d'una eina tipus núvol de paraules que anomenem Cloud Tagger i la seva integració en el LMS Sakai.
 
El rol de las TIC como un recurso en la enseñanza y aprendizaje de la Historia   (183 KB)  Format:  pdf   |    25 de novembre de 2016
Comunicació presentada al Worshop: Insegnare e valorizzare la Storia della Sardegna. Cultura, identità, scuola e innovazione didattica que va tenir lloc a Cagliari, el 25 i 26 de novembre del 2016. Aquest document és un recull de diferents investigacions i estudis duts a terme per diferents autors sobre l'aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en les metodologies d'aprenentatge actives (gamificació, aprenentatge col·laboratiu, classe invertida, aprenentatge basat en problemes, estudi de casos, joc de rol).
 
Comunicació presentada al VIII Congrés Internacional “Docència Universitària i Innovació” Tarragona 2, 3 i 4 de juliol de 2014 ABSTRACT En aquest estudi es pretén conèixer la percepció que tenen els estudiants universitaris de nou ingrés sobre les seues competències en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la Universitat de Lleida.
 
De 2003 A 2013. Informe 10 anys ASIDE   (277 KB)  Format:  pdf   |    01 de gener de 2014
Informe que recull la trajectòria de l’Àrea de Suport a la Innovació Docent i E-learning durant els seus primers 10 anys d’existència.
 
Article publicat a EDUTEC-E, 2013, núm. 46.
 
Valoración del estudiantado sobre el uso de material interactivo en materias de la UdL   (746 KB)  Format:  pdf   |    31 de desembre de 2012
Article publicat a EDUTEC-E, 2012, núm. 42.
 
Actuacions de retenció dels estudiants: els estudiants a temps parcial a la UdL   (891 KB)  Format:  pdf   |    01 de juliol de 2012
Inèdit. Juliol de 2012.
 
Article publicat a Electronic Journat of Research in Educational Psychology, 2011, núm. 9, vol. 2, 931-960.
 
Comunicació presentada a la V Conferencia Internacional sobre Multimedia y Tecnologías de la Información y la Comunicación en Educación (m-ICTE’2009). Lisboa, 22 – 24 d’abril de 2009. ABSTRACT Aquest document conté un treball que va consistir en la creació d’una eina creada a partir de la base de dades del campus virtual de la UdL que permet consultar dades d’utilització de les diferents eines de les que disposen les assignatures.
 
Faceted browsing in repositories of learning objects   (805 KB)  Format:  pdf   |    22 de abril de 2009
Comunicació presentada a la V Conferencia Internacional sobre Multimedia y Tecnologías de la Información y la Comunicación en Educación (m-ICTE’2009). Lisboa, 22 – 24 d’abril de 2009. ABSTRACT Aquest treball explica el projecte que es va desenvolupar per tal d’utilitzar buscadors per facetes per organitzar un repositori d’objectes d’aprenentatge.
 
Comunicació presentada al V Congrés Internacional “Docència Universitària i Innovació” Lleida, 2, 3 i 4 de juliol de 2008. ABSTRACT En aquest projecte s’explica l’anàlisi que es va realitzar a diferents fòrums del campus virtual de la UdL, analitzant qualitativament i quantitativa les interaccions que es van establir i estudiant la relació entre la modularitat dels grafs d’interacció i els diferents tipus de fòrums.
 
Comunicació presentada al V Congrés Internacional “Docència Universitària i Innovació” Lleida, 2, 3 i 4 de juliol de 2008 ABSTRACT En aquest treball s’expliquen mètodes per a millorar l’ús de les tecnologies en l’àmbit de l’educació sobretot referents a l’ús d’objectes d’aprenentatge i la seva reutilització. Es tracta de treballar en la línia d’organitzar els materials docents multimèdia que es generen en una universitat en repositoris de continguts oberts, de manera que pugui compartir-se la informació i rendibilitzar esforços en el disseny de materials. El principal problema per a desenvolupar repositoris es troba en la necessitat d’establir estratègies que facilitin la recerca i recuperació de material.
 
Comunicació presentada al “Congreso Edutec 2006: La educación en entornos virtuales: calidad y efectividad en el e-learning”. Tarragona, 19, 20, 21 i 22 de setembre de 2006. ABSTRACT Aquesta comunicació explica el projecte ARDoV (Aula de Recursos per a la Docència Virtual), dissenyat per la Unitat de Docència Virtual i que té la finalitat d’oferir recursos tecnològics per la formació d’usuaris (de la UdL o externs vinculats a projectes de l’ICE) i per facilitar al Personal Docent i Investigador (PDI) de la UdL la creació de recursos docents utilitzant les TIC (ja sigui per realitzar docència no presencial o semipresencial, o per utilitzar les TIC com a suport a la docència presencial).
 
Comunicació presentada al IV Congrés Internacional “Docència Universitària i Innovació”. Barcelona, 5, 6 i 7 de juliol de 2006 ABSTRACT Aquesta comunicació explica un anàlisi realitzat per la Unitat de l’ús que professors i estudiants fan de les eines virtuals de comunicació. El projecte se centra en el desenvolupament d’un programa que permet analitzar els fòrums per a obtenir informació referida a la interacció entre els usuaris del mateix, podent observar, a través d’una interfície gràfica, els diagrames de les dades obtingudes per l’aplicació. Aquest programa ha de ser un instrument per a obtenir patrons d’interacció i disposar, d’aquesta manera, d’informació per a intervenir amb els professors i assessorar-los en la millora de l’ús dels fòrums durant el procés de docència.
 
Treball presentat al VI Congrés Internacional Virtual d’Educació (CIVE 2006), 6-26 de febrer de 2006. ABSTRACT La present comunicació es centra en la descripció de l’Observatori de les TIC a la UdL, un dels projectes que es porta a terme des de la Unitat de Docència Virtual de l’ICE. El treball comença donant a conèixer la Unitat i quins altres projectes desenvolupa, per acabar centrant-se en l’Observatori. D’aquesta manera, es pretén posar èmfasi en la necessitat de tenir un espai d’anàlisi, gestió, distribució, intercanvi i estudi de diferents temàtiques relacionades amb la utilització de les TIC en la docència, així com la seva incidència en l’àmbit dels processos d’ensenyament – aprenentatge.
 
Treball presentat al Seminario Internacional: La calidad de la formación en red en el espacio europeo de educación superior. Tarragona, 19-22 de setembre de 2005. ABSTRACT Aquest treball fa un recull dels principals projectes que s’estan desenvolupant a la Unitat. L’enfocament del mateix posa de manifest com la virtualització, la formació i la innovació són eixos fonamentals en aquesta experiència. La finalitat és consolidar i facilitar un ús efectiu i racional de les TIC en els processos d’ensenyança i aprenentatge.
 
Treball presentat al V Congrès Multimèdia Educatiu: els reptes educatius de la societat digital. Barcelona, del 29 de juny a l’1 de juliol de 2005. ABSTRACT Aquesta comunicació és un estudi comparatiu relacionat amb l’ús de les eines de comunicació virtuals a les assignatures semipresencials i virtuals que s’ofereixen a la UdL. El que es pretén amb aquest estudi és conèixer l’evolució en l’ús de les eines de comunicació a les assignatures semipresencials i virtuals de la UdL. L’aspecte més significatiu que aporten els resultats és l’increment de l’ús del debat, disminuint al mateix temps l’ús del correu electrònic. Amb això s’intueix una certa tendència cap una comunicació més grupal i menys individualitzada.
 
Treball presentat a la Tercera Conferencia Internacional sobre Multimedia y Tecnologías de la Información y la Comunicación en Educación (m-ICTE’2005). Cáceres, 7 – 10 de juny de 2005. ABSTRACT L’objectiu d’aquest treball és explicar els diferents processos que s’estan duent a terme en la Universitat de Lleida (UdL) per a poder desenvolupar una implantació efectiva i racional de les TIC en la docència. Com podrà observar-se, la UdL ha creat una unitat anomenada Unitat de Docència Virtual, al voltant de la qual pivoten els distints projectes. Evidentment, és imprescindible la col·laboració entre les distintes estructures per a aconseguir els objectius proposats. En aquest sentit, el treball en equip i les sinèrgies generades estan sent grans aliats.
 
Comunicació presentada al V Encuentro Internacional sobre Educación, Capacitación Profesional y Tecnologías de la Información. ENFOQUE IBEROAMERICANO, PERSPECTIVA GLOBAL. Barcelona, 16 – 18 de juny de 2004, Fòrum Universal de les Cultures. ABSTRACT Des de la Unitat de Docència Virtual es duen a terme processos d’avaluació i millora recollint dades dels agents implicats al procés d’ensenyament/aprenentatge i en diferents moments d’aquest. En aquest estudi es va fer un recull sobre les experiències que van tenir els estudiants després d’haver cursat matèries amb modalitat semipresencial al primer quadrimestre del curs 2003/04. Aquesta comunicació es desenvolupa seguint la següent estructura: en primer lloc ofereix una primera part on es realitza una breu explicació dels processos de la Unitat, després es concreta amb els resultats de la informació recollida als alumnes i les conclusions derivades dels mateixos.
 
Comunicació presentada a Virtual Educa 2002, III Conferencia Internacional sobre Educación, formación y Nuevas Tecnologías. València, 12 – 14 de juny de 2002. ABSTRACT La Universitat de Lleida (UdL) articula el procés d’implantació de les TIC orientades a la millora dels processos d’ensenyament – aprenentatge a través de la Unitat de Docència Virtual (inicialment, Projecte ÍTACA). L’equip humà que dóna servei al projecte es compon d’experts procedents del món de la informàtica, del multimèdia i de la pedagogia. Es tracta d’un equip multidisciplinar en el qual tots tenen una tasca específica. Aquesta tasca està perfectament identificada quan parlem dels professionals relacionats directament amb la tecnologia. No obstant això, el paper del psicopedagog es troba una mica difuminat. Existeix un consens generalitzat en assumir com imprescindible la seva tasca però resulta difícil tenir una representació mental clara de les tasques que porta a terme. Precisament, aquesta comunicació consisteix en un exercici de metacognició, d’introspecció sobre les tasques que el psicopedagog realitza com habituals amb la finalitat d’identificar el seu rol, enriquir-lo i revelar al seu entorn l’acompliment específic del seu treball.