5 eines basades en intel·ligència artificial útils per la docència

Descargar pdf

Aquests darrers mesos han aparegut milers d’eines que fan anar IA per totes les tasques imaginables, i aquesta nova tecnologia sembla que cada cop està obrint més possibilitats.

Tot i això, cal destriar el blat de la palla: No tot el que apareix cada dia en aquest nou ecosistema té una qualitat o una utilitat real dins de l’entorn de la docència universitària.

Per aquest motiu des de la unitat SAAD hem estat provant-ne unes quantes i us n’oferim una selecció del «top 5» que pensem que poden ser-vos de més utilitat:

ChatGPT

L’eina que ha donat a conèixer el potencial de les IA de manera massiva. En la seva versió gratuïta ara per ara encara no fa anar tot el potencial de GPT-4, però permet fer-se una idea de la capacitat que ofereix aquesta tecnologia per respondre preguntes, o generar texts, així com corregir-los, traduir-los o resumir-ne els conceptes més importants. La seva interfície el fa fàcil de fer anar, ja que simula un xat a través del qual podem comunicar-nos de manera similar a com ho faríem amb una persona. Tot i això, cal tenir en compte que ara per ara encara dóna algunes respostes errònies o inventades, així que convé no confiar-hi plenament i fer sempre una comprovació a alguna altra font.

Més informació: https://chat.openai.com/

AgentGPT

Una evolució del ChatGPT que permet crear «agents» basats en ChatGPT. Aquests agents permeten efectuar tasques a partir d’una proposta inicial. Segons els seus creadors, en un futur, els agents es podran comunicar entre si, compartint informació. També podran fer la seva tasca al llarg del temps, cercant activament noves dades que permetin avançar en el seu estudi. Aquesta eina es pot provar d’una manera limitada si no es disposa d’una clau de pagament de l’API de ChatGPT.

Més informació: https://agentgpt.reworkd.ai/

Adobe FireFly

Adobe ha presentat recentment aquesta tecnologia de tractament d’imatges i ha anunciat que aviat l’incorporarà al paquet Creative. Ofereix una nova manera de treballar vídeo o imatges molt més ràpida i senzilla de fer anar per qualsevol persona que no tingui coneixements d’edició ni tractament digital. A més a més, inclou una gran varietat de contingut lliure de drets d’autor i de fotografies d’estoc pròpies que es poden incorporar als projectes de manera àgil i intuïtiva.

Més informació: Vídeo de demostració

Wiseone / ChatPDF

Aquestes dues eines són molt similars, tot i que una treballa sobre contingut web i l’altra sobre documents PDF. Donen la possibilitat d’ampliar el coneixement sobre qualsevol fragment de text seleccionat, cosa que a l’hora de fer recerca o de generar o interpretar continguts pot ser de gran ajuda.

Més informació: https://wiseone.io/ + https://www.chatpdf.com/

TL;DV

Una eina que es pot incorporar a Google Meet i a Zoom i que genera resums de reunions de videoconferència. Permet centrar-se en la reunió i no haver d’estar pendent de prendre notes sobre la marxa per apuntar el que s’hi està dient. En cas de no poder assistir a una videoconferència, també pot resultar útil per conèixer quins temes s’hi han tractat o en quin moment es parla sobre un tema en concret.

Més informació: https://tldv.io/

 

 

Jaume Bitterhoff - Unitat SAAD